Διαταραχές Ακοής – Βαρηκοΐα

Ζήστε καλύτερα με καλύτερη ακοή.

Περιβαλλοντικοί ήχοι

Ουδός ακοής ενός ορισμένου ατόμου, είναι η ελάχιστη στάθμη του ήχου που γίνεται αντιληπτή από το συγκεκριμένο άτομο, στην εκάστοτε συχνότητα μέτρησης. Με βάση την παραπάνω αρχή καταρτίζουμε το ακοόγραμμα του ατόμου.

Το φάσμα των εντάσεων του ήχου, από τον ουδό ακοής μέχρι τον πόνο στο αυτί είναι εξαιρετικά ευρύ. Όλοι οι ήχοι που μπορούν να ακούσουν τα άτομα με φυσιολογική ακοή χωρίς δυσφορία, μπορούν να εντοπισθούν σε αυτό το φάσμα. Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει παραδείγματα ορισμένων περιβαλλοντικών ήχων και των εντάσεων τους (κατά προσέγγιση). Αυτός ο πίνακας μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να αναπτύξει ένα πλαίσιο, βάσει του οποίου να προσεγγίζει τις εντάσεις άλλων ήχων.


Κλίμακα εντάσεων για συνηθισμένους περιβαλλοντικούς ήχους:

Decibels

Ήχος

 0

 Ήχος που μόλις ακούγεται

10

 Απαλό θρόισμα φύλλων

20

Ένας ψίθυρος στα 1,2 μέτρα

30

Ένας ήσυχος δρόμος το απόγευμα, χωρίς κίνηση

40

Θόρυβος τη νύχτα στην πόλη

50

Ένα αυτοκίνητο στα 3 μέτρα

60

 Πολυκατάστημα

60 – 70

Φυσιολογική συζήτηση στο 1 μέτρο

70

 Πολλή κίνηση στους δρόμους

80

Υπερβολική κίνηση στους δρόμους

80-90

Καταρράκτες του Νιαγάρα

90

Ένα κομπρεσέρ σε απόσταση 3 μέτρων

100

Ένας πυροβολισμός σε απόσταση 1 μέτρου

110

Υψηλής ακρίβειας φωνογράφος με ενισχυτή 10 watt, στα 3 μέτρα

115

Σφυροκόπημα σε μια ατσάλινη πλάκα, σε απόσταση 0,5 μέτρα

Ακουστική Απώλεια - Τύποι Βαρηκοΐας

Η Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας προκαλείται από βλάβη στο εξωτερικό ή μεσαίο αυτί (Αέρινη Αγωγή - ΑΑ). Τα ηχητικά κύματα δε μπορούν να κινηθούν στο εξωτερικό ή στο μεσαίο αυτί με αποτέλεσμα η εισερχόμενη ένταση του ήχου στο εσωτερικό αυτί να είναι χαμηλή ή αδύνατη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της ακοής του ατόμου.

Η Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβη στο εσωτερικό αυτί (Οστέινη Αγωγή - ΟΑ). Τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά στο εξωτερικό και στο μεσαίο αυτί, ενώ το εσωτερικό αυτί δε μπορεί να συλλάβει τις δονήσεις, ώστε να μετατρέψει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά κύματα και να τα στείλει στον εγκέφαλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της ακοής του ατόμου.

Η Μικτή Βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβες και στα τρία τμήματα του αυτιού (εξωτερικό - μεσαίο - εσωτερικό). Είναι ο συνδυασμός Αγωγιμότητας και Νευροαισθητήριας Βαρηκοΐας. Και εδώ το αποτέλεσμα είναι η συνολική μείωση της ακοής του ατόμου.

Με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να έχουμε μία σχηματική απεικόνιση του αυτιού. Η Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας εικονογραφείται με βλάβη στο μεσαίο αυτί. Επίσης, η βλάβη στο εξωτερικό αυτί θα παρουσιάσει το ίδιο αποτέλεσμα. Παρόμοια, μια Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα μπορεί να εικονογραφηθεί με βλάβη στο ακουστικό νεύρο, καθώς και στο εσωτερικό αυτί.